Dakpannen

Dakpannen en hulpstukken nodig voor nieuw pannendak of dakrenovatie

Dakpannen zijn er in vele soorten en maten, maar welke pan past goed op jouw dak?
Verschillende dakpan soorten, uitvoering, prijzen, kleuren en hulpstukken vind je hier!

Alles over zelf pannen leggen of Uitbesteden voor nieuwbouw, tuinhuis en dakrenovatie.

 

Geschiedenis dakpan (kort)
De dakpan is al eeuwen de manier om een hellend dak waterdicht en esthetisch fraai te bedekken. Grieken en oude Romeinen maakten hiervan al gebruik. Dakpannen zijn in Nederland nog altijd de standaard dakbedekking op huizen en gebouwen met een schuin dak. Van oudsher vestigen dakpan fabrieken zich langs rivieren. Dit voor aanvoer grondstoffen en transport van pannen.

Soorten dakpannen
Dakpannen verdelen naar het soort materiaal waarvan deze gemaakt zijn. De meest gebruikte materialen:

Betonpan (betonproduct, gevormd in mal en verhard door binding van beton aan de lucht )
Keramische pan (gebakken klei product, uit strengpers en verhard in oven)

Betonpan
De beton dakpan is een strakke vlakke pan en heeft een groot formaat. De pannen passen in de breedte precies in elkaar waardoor er een goede waterdichte aansluiting ontstaat. De pannenlegger heeft hiermee wat minder “speelruimte” dan bij gebruik van een keramische dakpan. Dit is overigen geen probleem, zeker bij grote dakvlakken is hiermee snel te werken. Bij smalle dakvlakken zoals bij Dakkapellen kan weinig speelruimte in de pan wel even lastig leggen zijn.

Betonpannen zijn in verschillende uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar bij de Bouwhandel. Het kleurmiddel kan bestaan uit een kleurstof (pigment) die is toegevoegd aan de beton. Hiermee is deze ‘door-en-door’ gekleurd. Doorgaans wordt er een kleurcoating op de pan aangebracht. De garantie op slijtvastheid en kleurechtheid wordt per fabrikant en product bepaald.

Keramische pan
De gebakken keramische pan kent iets meer maattolerantie dan een betonpan. De onderlingen aansluiting (in breedst) is daarom flexibeler gemaakt dan bij de betonpan. Hierdoor is er (in de breedte) meer speling bij het leggen van de pan, hiermee kun je met de tekening maken al rekening houden. Direct kant een klaar digitaal een goede Bouwtekening Downloaden kan ook. Met het zogenoemde drukken en trekken heeft de legger redelijk wat vrijheid om de pannen mooi op de dakconstructie aan te passen.

De rode dakpan is in Nederland nog altijd de meest gebruikte dakpan kleur; Vraag Offertes Aan>>

Dakpan modellen 
Per soort zijn er verschillende modellen dakpannen in de handel. De modellen die we hier veel toepassen zijn:

  • Hollandse pan
  • Oud Hollandse pan
  • Verbeterde Hollandse pan (vh dakpan)
  • Opnieuw verbeterde Hollandse pan (ovh dakpan), dekt ca. 16,3 stuks pan per m2
  • Sneldekker (groot formaat dakpan), dekt ca. 9,7 stuks pan per m2

Dakpan fabrikanten:
Nederland kent van oudsher enkele dakpan fabrieken, de meeste fabrikanten zitten in Duitsland.
Goede merken en  veel verkochte dakpannen fabrikanten zijn:

– Koramic
– Wienerberger
– Monie
– RBB
– Narvik
– Teeuwen
– KDN
– Van Oort
– Nibra

De meeste fabrieken maken of de gebakken pan of een keramiek product. Per soort brengen ze meestal wel verschillende uitvoeringen uit. Dezelfde soort pan van verschillende fabrikanten passen soms wel maar doorgaans niet op elkaar. Kies per dak daarom altijd voor hetzelfde merk voor zowel pan als hulpstukken. Kijk meer voor meer hulpmiddelen info bij dakpan leggen tips.

Dakpannen kopen
Vanwege het grote verschil in afmeting dekt niet iedere pan hetzelfde dak oppervlak. Van een sneldekker gaan er ca. 9,7 st/m2 terwijl je bij een OVH pan 15,3 stuks per m2 nodig hebt. Om hetzelfde dak met OVH pannen te dekken heb je dus veel meer dakpannen nodig dan bij leggen met sneldekker.

Goed om rekening mee te houden als je Dakpannen kopen gaat, want calculeren met de goedkoopste Pan Prijs per stuk gaat dus niet op. Reken voor het totale dak uit hoeveel pannen je nodig hebt. Tel hier een breuk knipverlies bij op van 3-5%. Het percentage hangt af van de hoeveelheid knipwerk die je verwacht. Bij een groot doorgaand dakvlak zonder onderbrekingen kan 3% ruim voldoende zijn. Terwijl je bij veel schuine vlakken als hoekkepers en kilkepers aan 5% tekort komt. Vergeet de pannen op daken van bijgebouwen zoals een nieuwe schuur of Tuinhuisje niet. Bestel ook altijd enkele pannen extra, deze komen later van pas bij reparatie van dakschade door harde storm.

Dakpan prijs per vierkante meter (€ / m2)
In de bouwmaterialenhandel wordt de dakpan prijs altijd opgegeven in prijs € per 1.0o0 stuks. De hulpstukken worden wel in prijs € per stuk opgegeven, let op of de prijs exclusief BTW Percentage of inclusief is. Panhaken paan per 100 stuks, pannagels per 1.000 stuks. Voor hoekkeperband krijg je een prijs per rol, reken dit voor een goed vergelijk om naar prijs per m1. De levering van het aantal stuks dakpannen wordt afgerond op de pallet verpakkingseenheid.

Bij dakpannen laten leggen hoef je niets te berekenen, hiervoor direct meerdere Offertes Aanvragen>>

Dakpan pallets
Als je pannen op pallets besteld, betaal je hierop statiegeld. Of je krijgt wegwerppallets kosten te betalen. Levering pannen en hulpstukken kan ook op europallets met statiegeld.

Hiernaast moet je rekening houden met de bezorgkosten per afleveradres. Boven een minimum orderprijs is levering soms franco werk, vraag het je bouwmaterialen leverancier. Om de kosten laag te houden is het meestal het goedkoopst op een zo groot mogelijke vracht in 1 keer af te nemen. Transport met een Gehuurd busje of goedkoop een Aanhanger huren en zelf ophalen kan ook. Let wel op dat je hiervoor voldoende ruimte op de werkplek hebt. Vergeet niet benodigde werkruimte en plaats voor steiger opstelling.  Bij verhoogde kans op pannen diefstal kun je enkele kleinere leveringen overwegen.

Dakpannen kopen totaalprijs
Als je dakpannen koop, is het handig van alle bovenstaande prijzen een totaaltelling te maken. Zo weet je precies welke pannen en hulpstukken je nodig hebt. Met de totaalprijs voor aankoop van dakpannen maak je zo een projectprijs. Of laat enkele offertes op  maat maken. Dan heb je altijd een goed vergelijk, lees hoe een goede offerte aanvraag doet.

Hulpstukken
Nokvorst (nokpan)
Beginvorst
Eindvorst
Gevelpan (verkrijgbaar in uitvoering Links en uitvoering Rechts)
Hoekkeperpan
Broekstuk (3-sprong pan)

Ventilatiepan
Doorvoerpan (let op benodigde helling)
Vogelschroten

Dakpannen prijs
De dakpannen prijs is sterk afhankelijk van welk merk, soort en pan uitvoering die je nodig hebt. Met bovenstaande info bereken je eenvoudig de totaalprijs van je dakpan project. Hou in de Bouwplanning rekening met voldoende levertijd van speciale hulpstukken.

Nieuw dak of bestaand dak:
Het maakt zeker uit of je een nieuw dak gaat dekken of van een oud dak de pannen vervangt. Kies voor goedkoop of ga je voor een duurzaam dak? Verderop deze site lees je hierover alles. Met deze tips en dak adviezen maak je niet de dure fouten die vele consumenten wel maken…

Dakpannen leggen
De werkwijze voor het leggen van pannen op een nieuw dak gaat anders dan bij dakrenovatie van een bestaand dak.

Enkele hulpmiddelen die een legger van  dakpannen altijd van pas komen zijn:

Praktische benodigdheden
Bouwtekening met dakplan, kapplan, nogdetail en gootdetail
– Verdeelmaat horizontaal en verdeling maat verticaal
– Pannenmaat verdeellat
– Een aantal pannen (minimaal10) en om de verdeling uit te leggen
– Voor transport een Busje huren  of Aanhanger huren

Gereedschap
– Steiger of rolsteiger en eventueel een daksteiger
– Pannenlift (verticaal transport)
– Hijskraan (verticaal translort) afhankelijk van situatie wel/niet nodig
– Meetband (grote rolmaat)
– Slijptol (haakse slijper, op de bouwplaats vaak straaljager genoemd)
– Nijptang
– Geleidelat  (aanslijken kil en hoekkepers)

Meer advies en hulpmiddelen staan beschreven op deze aanbevolen websites.

Bouwmaterialen
– Dakpannen
– Hulpstukken (nokvorst, gevelpan, ventilatiepan)
– Ruiters (ook op hoekkeper)
– Ruitersteunen (ook voor hoekkepers)
– Panhaken
– Schroeven en/of nagels
– Vogelschroten
– Hoekkeperband (ook geschikt voor kilkeper)

Uitleg en stappenplan voor dakpannen leggen proces vind je hier. Of direct een Offerte aanvragen>>

Dakrenovatie
– Nieuwe of oude dakpannen gebruiken
– Je oude dakpannen verkopen of afvoeren
– Panlatten
– Tengels
– Stortkoker
– Kimfix (kneedbare pasta op hulpstukken vast te zetten)
– Puincontainer (voor afvoeren oude pannen)
– Afvalcontainer (indien ook patten en dakbeschot vervangen wordt)

Uitleg aandachtspunten dakrenovatie stappenlan vind je hier. Direct een Offerte aanvragen>>

Dakpannen leggen uitbesteden (offerte)
Dakpannen leggen of een dakrenovatie uitvoeren is echt vakwerk. Wie handig is kan het mogelijk zelf wel uitvoeren. Het is zeker geen klus om als leek uit te voeren. De pannen moeten goed aansluiten op de dakplaten. En is het belangrijk om de juiste dakisolatie te kopen. Heb je ook al eens nagedacht over een ander soort dakbedekking?

De meeste mensen doen er dan ook verstandig aan het dakpannen leggen uit te besteden aan een specialist.

Hoe je het beste offertes aanvragen en het werk voor de beste prijs kunt uitbesteden vind je hier. Als je het dakpannen leggen compleet en slim wil uitbesteden tegen lage kosten, doet er verstandig aan een offerte aan te vragen.

“Zelf leggen of Dakpannen leggen uitbesteden

Comments are closed.